Helgen & plugg, som vanligt

Ska man ta och uppdatera lite grann kanske, efter tentan i fredags var det NovisPub på skolan för att välkommna vår klass, och stack dit rätt tidigt men det drog inte igång på allvar förrens efter 22 tror jag. Det var kul, och dom visade också en massa bilder från kollot, men efter ett tag fick jag mer och mer ont i nacke och rygg så stack hem i rätt god tid ändå.

Helgen har förövrigt varigt lagom vilosam, efter en middag i stan igår och ikväll har jag börjat kolla närmre på nervsystemet som vi drar igång med imorgon. Det är mycket att hålla koll på så vill få en god start så jag lyckas naila provet sen! Den lyckade muntan har givit en boost så det ska nog gå bra.

Annars bävar jag lite inför tisdagen inför insättning av tandställning och vad det kommer att bidra med, samt operationen på tisdag och vad det kommer medföra i smärta och mobilitet. Har i alla fall fixat descutan på apoteket som man ska duscha med kvällen innan och på morgonen innan jag går dit. Men efter ett par år ska den äntligen bort!

Åter till böckerna...

Första tentan klar!

Idag hade vi tenta och jag var ganska nervös inför detta men det gick lysande! Kunde svara på frågorna och kom igång direkt då vi först fick göra lite anteckningar i 10 minuter. Så jag är supernöjd med resultatet och alla pluggtimmar jag lagt ner har givit mycket. Jag fick också några frågor jag hoppades på att få, som hur proteinsyntesen fungerar.

Nu när jag kom hem ringde det från vårdcentralen och jag har fått tid för operation redan på tisdag, då de hade ett återbud. Det är också samma dag jag ska få tandställning så jag hade missat den föreläsningen vi har i alla fall. Men det är bra att få det överstökat så jag kan jobba i sommar.

Ikväll är det Novispub i skolan också, så det blir nog en tupplur innan jag åker iväg för det var inte så många timmar sömn inatt.

Drar ihop sig inför muntan

Det har varit mycket information att ta in den senaste tiden, och idag var det den sista föreläsningen innan muntan på fredag. Imorrn har vi också ett seminarium där man i gruppen ska redovisa svar på frågor man kommer att tilldelas inför halva klassen. Liiite nervös inför det, men det går förhoppningsvis bra.

Helgen bestod också bara av plugg, hinner inte med så mycket annat än det nu, men på fredag efter muntan är det Pub-kväll och efter den helgen börjar det på nytt igen. Anatomin fortsätter och på slutet av det blir det ett skriftligt prov.

In mot skolan igen

Klockan är halv nio, och denna lördag blir precis som gårdagen, dvs in till skolan och plugga hela dagen. Det blir mycket kaffe den här helgen!

Bones

Idag gick jag till ortopeden och nu ska jag få en tid för operation, då min lilla knöl ska ta sitt pick och pack och lämna min hand i fred. Så inom 3 månader är den förhoppningsvis borta (och stannar borta).

Men nu är det åter igen dags att sätta sig med böckerna och plugga, det jag ska titta på idag är genetik, hud och vävnader och det kommer bli en lång kväll. Det är väldigt mycket att plugga in på endast två veckor, så jag är glad att allt inte är helt främmande- jag kommer fortfarande ihåg namnen på skelettdelarna till exempel. Igår i skolan också drog läraren fram ett riktigt skelett, han hade till och med tänder kvar. Sen gick två seperata riktiga människoskelett runt i föreläsningssalen varav den ena var en femur med kulled och allt. Riktigt märkligt att få hålla och titta nära på ett riktigt skelett...


 
Gillar att göra lite illustrationer när jag pluggar, får så mycket bättre förståelse och minns mycket bättre all fakta då.

Ny telefon och mycket plugg!

Nu har jag för första gången på flera år köpt en ny mobiltelefon, då min gamla ärvda sedan länge börjat ge upp. Det kommer ändå inte bli så mycket dyrare varje månad med tanke på att jag var tvungen att ladda kontantkortet hela tiden trots att jag inte ringde mycket alls, plus att jag nu har surf som är ganska välbehövligt i många situationer. Sedan gav min annars så begränsade studentekonomi -budget tillåtelse eftersom jag har fyllt år och fått lite pengar över.

Nu i helgen har jag också hunnit med en del plugg, ATP, DNA, RNA, ribosomer och mitokondrier hit och dit och det är många funktioner att läsa in om den lilla cellen. Ikväll ska jag bara skriva ner det sista och gå igenom allting och se till att det sitter. Imorrn väntar ännu en föreläsning om cellen och sedan ska vår grupp ta och vaccinera oss innan man får gå hem och plugga lite till.

                   
Sedan fick vi i fredags våra ryggsäckar som man nu under de första veckorna kunnat se florera runt tekniska högskolan tunnelbanestation och Sophiahemmet och lätt kunnat urskilja syrrastudenterna. Kommer nog att användas när man har många tunga böcker som behövs.

Anatomi & fysiologi

I torsdags blev det mera jobb innan jag kunde åka hem och sova och sedan tidigt försöka ta mig till föreläsningen morgonen efter. Var ute i god tid men fick ändå stå och vänta på tåget i evigheter då det var kraftiga förseningar. Sedan var det bara att stå som en inpackad sill på pendeln och jag kunde knappt röra en fena och var helt fastklämd i ett hörn. Hursomhelst blev jag bara en kvart försenad i alla fall.

Helgen kommer nu bara att bestå utav plugg, det är mycket att lära sig utantill och allt ska sitta på två veckor då vi har en muntlig tentamen som väntar.

Nu blir det åter till böckerna...

Blodgivning och jobb

Nu är det redan onsdag kväll, och denna dag blev inte riktigt som jag tänkt mig. Väcktes tidigt av jobbet, där jag fick ett kvällspass som jag för en stund sedan kom hem i från och ska även jobba kväll imorrn. Idag var det egentligen auskultation för dem som inte hade någon tidigare vårderfarenhet, så jag var egentligen lite ledig. Men det blir bra att få lite extra pengar! Imorrn får jag dock åka direkt från skolan till jobbet, men som tur är det inte så långa seminarium imorrn.

Jag gick även till blodbussen tidigare idag, och jag trodde jag skulle få börja på nytt med blodtest men gränsen var tydligen 5 år så jag fick ge blod idag, och mitt blodvärde var super!

Ikväll måste jag nog ta och lägga mig i lagom tid så jag orkar med morgondagen också, då nya temat drar igång.

Helgen gick fort

Helgen sprang förbi fort, och visst hanns det med en utgång också. Kvällen började på Strand och fortsatte in mot city där vi dock inte kunde hitta något bra för kvällen, så efter vi åkt tillbaka mot söder så gav vi upp och åkte hem. Igår skulle jag egentligen lagt lite mer tid åt studierna, men åkte på kvällen och fikade istället. Men jag hann med några rader innan jag la mig så morgonens gruppdiskussion via nätet gick bra och avslutades precis.

Skönt att få det gjort, och nu väntar bara en examination till där vi i skolan ska diskutera om den sista utgångspunkten. Sen börjar tema 2 med anatomin på torsdag så tills dess ska jag nog hinna med en del läsning.

Fredag

Vi jobbade på bra i gruppen och skrev klart hela utgångspunkt 3 som handlade om kommunikation, genus och social interaktion, vilket känns riktigt skönt då det betyder att det inte finns några schemalagda aktiviteter förräns på torsdag (förrutom en grej på måndag som man kan sitta hemma och fixa). Sedan kom jag på när jag precis kommit hem att jag hade glömt och lämna in boken jag lånade på skol- biblioteket, och den måste in senast på måndag annars blir det straffbetalning. Typiskt.

Det blir dock inte helt pluggfritt till på torsdag, på måndag är det gruppdiskussion via nätet som examination, och sedan måste jag titta en del på anatomin och kanske klämma in lite matte. Sedan ska jag på onsdag ta tag i blodgivningen igen, vilket jag tycker är en självklarhet om man är frisk och har möjlighet!

Imorrn väntar en härlig sovmorgon och sedan blir det utgång mot kvällen!

22!

Nu har man fyllt 22 år redan! Dagen började med långa föreläsningar och när man äntligen fick komma hem var det lite firande som gällde. Ska ut på lördag också och får se vart man hamnar, men en rejäl utekväll ska det nog bli!

Imorrn får man sova ut lite i alla fall, sedan ska vi i gruppen sitta och göra klart den tredje uppgiften innan det blir helg.

Tisdag

Idag hade vi examinationsseminarium på vår första uppgift och alla blev godkända så det var inget att oroa sig för, och sedan passade jag även på att skicka in min individuella uppgift så den också är klar. När jag kom hem var jag sådär galet trött och kunde inte motstå att somna, så det blev en ganska lång nap.

Imorrn står kommunikation på schemat tillsammans med styrdokument och jag har förberett mackor att ta med. Sedan gäller det också att kunna hålla sig vaken under den tre timmar långa föreläsningen på morgonen.